Gratis verzending boven 40 euro
Free shipping above 40 euro in The Netherlands

Lavendel

Lavendel
27 juli 2022 Marlies van Heusden
lavendel

Lavendel

Lavendel – of lavandula angustifolia oil volgens de INCI naamgeving- ontleent zijn  naam aan het Latijnse ‘lavare’ dat wassen betekent. Waarschijnlijk werd toen al lavendel als geurmiddel bij het wassen en baden gebruikt.

Inmiddels zijn er vele soorten bijgekomen en is het een graag geziene plant vanwege de paarse kleur en de geur van de bloemen. De dwergstruiken worden niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. Wist je dat, als je de planten niet snoeit, het een enorme struik kan worden met dikke houten stammen?

Lavendel bevat een hoge concentratie etherische olie en verder o.a. fenolzuren, bitterstof, en flavonoïden. Onze lavendelolie is afkomstig uit Bulgarije en gecertificeerd biologisch volgens de Soil Association, en geeft de zomerzeep een heerlijke diepe en complexe geur.

Gebruik van lavendel

Sommige soorten worden speciaal gekweekt voor de lavendelolie die geëxtraheerd wordt uit de paarse bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zoals zeep en parfum. Daarnaast wordt lavendelolie o.a. ook gebruikt in aromatherapie. Of misschien ken je het wel van vroeger als klein potpourri zakje tussen kleding, niet alleen voor de frisse geur maar ook om motten te weren. Andere soorten zijn weer meer geschikt voor in de keuken. Je kent vast wel de Provençaalse kruidenmix waar lavendel een grote rol in speelt. Andere producten zoals lavendelthee, lavendelchocolade en lavendelhoning zijn misschien iets minder bekend.

Daarnaast wordt deze prachtige plant al eeuwen gebruikt voor zijn rustgevende en verlichtende werking. Zo kun je er thee van zetten en deze opdrinken of het theeaftreksel op de huid aanbrengen met een doek. 

Zelf aan de gang met lavendel?

De bloemen kun je het beste oogsten als ze net beginnen met bloeien en vervolgens in de schaduw drogen. Op deze manier blijven de aroma’s lang bewaard.